081223 - Dagen innan julafton

Att åka hem är lite som att resa i tiden. Hur mycket man än lärt sig och förändrats genom åren så blir man påverkad av att komma hem till familjen och sin hemstad. Det är himla skönt att kunna ta det lugnt och göra som man känner för men jag känner samtidigt att jag saknar hetsen som fanns i Lund. Det händer lite för lite och de sista veckorna var man verkligen uppe i varv med tentor och med fest. Även fast jag tar det lugnt är jag tröttare än jag varit på superlänge! Jag var så rastlös häromdagen att jag var tvungen att gå till ICA och panta burkar och slänga skräp :D

Började min vistelse i Linköping med att handla julklappar till barnen i vår släkt och passade på att ringa Molle för att käka lunch. Vi tog en sushi på nåt ställe bredvid McDonalds. Maten var god men betyget överlag dåligt eftersom maten var för kall. Prisvärt var det dock, 60 kronor för 11 bitar vid lunchtid. Vi kände att det inte riktigt räckte med lunch så vi drog bort till café M för att ta en kaffe. Vi var en kvart för tidiga och fick gå några varv kring kvarteret tills det öppnade. Väl därinne blev det mysigt fika och ett spännande parti schack. Vi kände att dagen inte var slut nu heller så vi ringde snödahl och i väntan på att han skulle komma in till stan så inventerade vi matbutiker och träffade Moa på Five Tastes. Sedan blev det kvällsmat på Hakepi när Snödahl kom. Det blev en snöbollseffekt och vi ringde Barrestål och åkte ut till honom i Ryd för att spela TP och dricka kaffe. Fan vilken dag. Verkligen bästa på länge! Upptagen med impulsgrejer med vänner 12 timmar i sträck, priceless!

Idag har jag mest tagit det lugnt catchat up med Elin och seplat lite Warcraft III, LoooL ^^  Mormor är här på middag nu och jag håller på att försöka styra upp någonting med Molle för kvällen! Det som är pepp just  är att Carro kommer hem som hon ska, att min försäkring täcker incidenten med laptopen och att jag faktiskt fick en 5:a i betyg i husbyggnadsteknik! Lite pepp är att det är julafton imorgon och då ska jag få träffa min syrra och hennes familj igen ;) underbart!

pöss pöss

God Jul!

081216 - Min första jordbävning

Så festligt! Nu har jag varit med om min första jordbävning! Vaknade upp mitt i natten av att hela huset gungade och att alla möbler skakade. Det var inte ett speciellt roligt sätt att bli väckt på. Det kändes verkligen inte som om huset var stabilt nog och man hade ingen aning om vad som hände och det lät typ som en balkong ramlade ner från vårt hus. Både bildligt och skriftligt talat så somnade jag om ganska omskakad efteråt ;) Det var ändå 4.7 på Richterskalan och det värsta skalvet i Sverige på hundra år. Ball!

Länk till aftonbladets artikel:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4004352.ab

Igår var det plugg hela dagen och sedan Band of Brothers med Lotta, idag blir det nog plugg hela dagen också men kanske med lite film sen på kvällen. Har faktiskt lyckats bokat klipp- och tvättid nu också, så nu kan jag vara ren och fin igen till lovet :P

Martin Linge - Killar gråter inte

Det var väl dags att lägga ut lite egen poesi också. Tänkte börja lite lungt med något som har glimten i ögat och inte är direkt jätteseriöst så får vi se vad jag publicerar här i framtiden. Vissa saker är nog för personliga för en blogg. Kommentera gärna ;)

Martin Linge - Killar gråter inte 
 

Vi killar, vi gråter aldrig

vi stänger in oss i en borg.

Vi sågar lite med motorsåg

och begraver våran' sorg


Killar har inga känslor,

killar tänker bara på bröst.

Killar kan inte bli ledsna

och behöver aldrig tröst


Nej vi killar tjuter inte:

"Nej! I alla fall inte över nå'jävla kjoltyg!!"

Nej, vi killar, vi gråter inte:

(Vi storbölar i smyg)


081214 - Je suis maladroit

Igår var det fest med toddygänget igen. Jag och Krisse jobbade i baren på Toddyspexet för några månader sedan så vi blev inbjudna till återträffen också. Det blev några drinkar och hockey i casa de Lasselini. Festen var i M-café och ölen kostade 15 kr, maten var god och alla läkarstudenter var jättetrevliga. Jag fick trevligt sällskap till bordet och det blev en riktigt lyckad kväll. 


I fredags gick jag på boxpass med Löw - Anna och Axel dök upp också. Allt var frid och fröjd tills jag fick något slags astmaanfall på slutet och kunde inte andas. Har inte varit så rädd som jag var då på skitlänge, fick verkligen panik. Som tur var gick det över efter några minuter. Jag har aldrig varit med om något sådant förut och vill aldrig råka ut för det igen. 

Annars händer det inte så mycket här. Mina förlorade shorts är tillbaka, jag hade glömt dem i bastun där jag också återfann dem nu en vecka senare. Det är mest tentaplugg fram till brandkemitentan på torsdag och sen bär det av hemåt till Linkan igen.


111208 - BTR och helvete

Jo asså, idag skulle jag har pluggat massor brandkemi. Jag hinner sitta ett tag sen är det visst styrelsemöte, direkt efter styrelsemötet klockan 13 måste jag handla något att äta. När jag är påväg för att köpa lunch ringer labbgruppen och säger att det är fel i vår labb så vi måste sätta oss med den igen. När den är klar hinner jag göra 1-2 upppgifter innan det är dags att ta sig hem och göra sig iordning för BTR-puben som jag skulle jobba på. Vi jobbar på puben och sen så drar typ halva gänget på fotbollsmatcher och luciaföreställningar så vi bara är halva styrkan och ingen vill egentligen vara där medan alla som precis klarat sin BTR vill dricka massor öl och sitta kvar länge. Ingen bra kombination. Dessutom ska jag upp tidigt imorgon eftersom det är extentagenomgång. De som gjort extentor säger att de inte liknar de övningar vi har gjort under läsperioden. Jag hatar sånt. Om man ska bli bra på något och sedan ha tentamen i det. Varför inte ha övningarna i samma stil som tentamen så att man har en uppfattning av vad man klarar av?

Det som har varit positivt idag har varit musiken jag lyssnat på, några mysiga SMS och att läraren antagligen har räknat fel på min husbyggtenta. Han hade summerat fel vilket ska ge 4 poäng till i min favör. Jag som inte brukar gå på tentavisningar ens... dessa fyra poäng (om han inte hittar något annat fuffens) gör att jag hoppar från 47 poäng till 51 poäng vilket skulle ge mig högsta betyg i kursen ^^ håll tummarna nu...  

081208 - Laborera mera

Ja, nu har vi då suttit med vår labrapport i 8.5 h och gissa vad det mest fantastiska är! Vi är inte klara än! Det är iaf ett intressant ämne vi skriver om men det tar alldeles för mycket tid. Nu är jag helt slut i huvudet så det är dags att traska hemmåt från skolan. Ska äta lite julbord med Lotta och bara ta det lugnt. Jag har utlyst vit studiehelg vilket ger att jag får exakt 7 dagar på mig till tentan och det känns precis lagom. Det ska bli så fint att komma hem, det är bara lite frustrerande att jag har omtenta i flerdimensionell analys sen i mitten av januari men det är smällar man får ta.

Om det är någon som har ett bra tips på mobilkontantkort? Just nu lutar det åt att skaffa Halebop. Främst vill jag har något som har låg SMS avgift. Sen av någon konstig anledning (!!) måste jag skaffa röstbrevlåda för jag har ingen på min mobil just nu.

puss puss!

081207 - Sunday Morning Coming Down

Om man tar en 20 minuter lång promenad i Lund kan man hamna ute bland åkrarna på landet. Det är något magiskt över så snabba miljöbyten, något magiskt över att kunna komma ifrån stan så snabbt om man vill. Var ute och gick en timme idag och lyssnade på lite musik. Har haft en lite sådär onödigt meningslös dag idag och har inte gjort något vettigt. Igår var det julfest och jag började jobba redan elva och blev klar någon gång vid tresnåret på morgonen. Det var mysigt med julbord, julmusik och allt sånt :) Tyvärr så var jag helt sjukt slut och mådde inge vidare sen på kvällen, stressa mycket och sen äta sig proppmätt på julbord kanske inte är jättesmart.

Ibland är det härligt när insikterna bara flödar. Det finns ett arabiskt ordspråk som säger "Vem som helst kan lära sig av sina egna misstag, en klok man lär sig av andras". Det låter väldigt klokt va? Eller? Är det inte bättre att gå sin egen väg och försöka, känna efter, misslyckas, lyckas? Jag tror iaf att man lär känna sig själv bättre på det sättet. Självklart finns det fundamentala riktlinjer där man kan lära sig av andras misslyckanden. Det får ju inte bli så att man sitter och undviker saker eller är rädd för att misslyckas bara för att andra har gjort det. Jag har gjort en del dumma saker i mina dagar, mot andra och mot mig själv, säkert mer än vad jag inser. Nu tänker jag förlåta mig själv och hoppas på förändring. 

Nej nu ska jag styra upp kvällen så det blir något vettigt  av den :) 
kom uuuut på skype hörre duuuu :) ;) ;)

081205 - Kaffepaus

Nu är jag klar med brandlabben, mycket eld på en dag :D Det verkar bli en jävligt lång labbrapport på det här :s Nu är det göra sig i ordning och sen dra på förfest för att sedan gå på Krisses sittning. Ska bli nice :) Imorgon blir det till att gå upp tidigt och handla och fixa med Linus innan Julfesten. Julskinska ska griljeras, mat ska handlas etc etc. Nu ser jag mest fram emot en helgalen kväll :D

pöss pöss pöss

Louis MacNeice - The Sunlight on the Garden

Det var Elsa som tipsade mig om den här dikten för några år sedan och jag måste säga att det är något utav det bästa jag har läst. Dikten heter "The Sunlight on the Garden" och är skriven av den brittiska poeten Louis MacNeice. Läs och håll till godo! Lägg märke till hur sista ordet på rad ett och tre i varje vers rimmar med första ordet på den rad som kommer efter. Jag har försökt att skriva på detta sätt själv och det är fruktansvärt svårt.

Louis MacNeice - The Sunlight on the Garden

The sunlight on the garden 
hardens and grows cold.
We cannot cage the minute
within its nets of gold.
When all is told,
we cannot beg for pardon.










Our freedom as free lances
advances towards its end;
the earth compels, upon it
sonnets and birds descend;
and soon, my friend,
we shall have no time for dances.
















The sky was good for flying
defying the church bells
and every evil iron
siren and what it tells:
the earth compels,
we are dying, Egypt, dying.











And not expecting pardon,
hardened in heart anew,
but glad to have sat under
thunder and rain with you,
and grateful too,
for sunlight on the garden.

081203 : Tackfest och dammexplosioner

Idag var det föreläsning om dammexplosioner, helt sjuk vilken skada rätt mängd koldamm kan orsaka... Det är två veckor kvar till brandkemitentan och jag är sugen på att börja plugga i tid den här gången. Jag har gått och tänkt på en sak jag läste i "Hångla mer!". Att om man kan vara genuint intresserad av något så blir allt plötsligt mycket bättre och om man lägger manken till och verkligen intresserar sig för skolan så är det ganska roligt ändå. Ofta har man bara fått för sig att man ska tycka att det är tråkigt... Fick en kick idag då jag upptäckte att jag kunde räkna på riskerna då man spiller ut aceton i ett rum, bara genom att resonera med hjälp av de kunskaper jag fått under kursen.

Ikväll var det tackfest för de som arbetat på brands höstfest så det blev pizza och några öl men vi blev redan klara nu till nio på kvällen. Imorgon är det återbjudning från nollorna till oss som var phaddrar för revygrupperna. Ska bli roligt! På Fredag är det först  en jättefet brandlaboration, sen Krisses fest. På lördag är det julfest med Sexet, ska också bli kul men när får jag vila? :)

peace


Matlagning : Var inte rädd för steken!

Det är många där ute som fruktar att tillaga stek, att det är något som är dyrt, svårt och tar tid. Det enda som faktiskt stämmer är att det tar lång tid men när man väl har lagt in den i ugnen kräver det i princip inget mer arbete. Utrustningen du behöver utöver själva råvarorna är en ugnsgryta i gjutgärn eller lera och en köttermometer. En sådan termometer finns på t.ex. Willys eller Åhlens och kostar ungefär 50 kr. Det är dessutom extrapris på högrev på willys just nu.

HÖGREV I UGN

Ingredienser:
ca 200 g högrev per person
Smör eller rapsolja
Herbes de Provence
Timjan
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 120 °C
2. Låt nätet som sitter runt köttet vara kvar 
3. Pensla in köttet i matfett och krydda med salt, peppar, timjan och herbes de provence och stek på båda sidor i hög värme tills köttet får lite färg. 2-3 minuter per sida bör räcka, använd gärna en järnstekpanna.
4. Lägg sedan steken i järngrytan och sätt i en köttermometer, se till att den hamnar i mitten av steken.
5. Ställ in grytan i ugnen och låt den stå tills temperaturen blir 67 °C det bör ta ca 3-4 timmar, men det varierar med storlek/vikt. 
6. Ta ut köttet och låt det vila 30 min i grytan med locket innan servering.

Jag tycker det är fint att skära det i så tunna skivor som möjligt och salta dem lite lätt, gärna med flingsalt. Köttets färg ska vara ljust rosa. Skär inte upp köttet för tidigt det kan då förlora värme och blir mindre saftigt.  Så lätt var det.
Bilder och mer info om tillbehör kommer snart!


081202 : Phösmiddag


                                                                                         Utfodring i korridorköket

Idag gick jag upp en timme tidigare än jag behövde bara för att  lyssna på musik innan skolan. Hörde en låt som faktiskt fick mig att gråta, ja ja, kalla mig känslosam, jag ser det bara som något positivt. Det ingår lite i min idé om att leva livet fullt ut. När jag väl tagit mig till skolan så hade vi bara en lektion, den handlade om gasexplosioner, ganska intressant faktiskt. Efter ett lunchmöte med sexmästeriet gick jag direkt till Willys för att inhandla en köttermometer. De hade självklart inga inne för tillfället, så det blev till att ta bussen ner till stan istället. Ikväll var det nämligen phösmiddag/möte med gamla och nya phöset, så det blev mat för tretton i allrummet och med lite kärlek så fick alla plats. Det serverades högrevsstek och receptet kommer självklart upp på bloggen snart!

Nu är klockan jättemycket och jag borde gått till sängs för cirka tre timmar sedan. Hur ska jag orka skolan imorgon? Well, det problemet skjuter jag som sagt upp till imorgon.  Har suttit lite med ett nytt musikprojekt i Fruity Loops men jag känner mig inte tillräckligt duktig så jag ger snart upp. Håller även på med lite poesi vid sidan av och skulle vilja knopa ihop allt till en vacker låt, men det känns mest som att båda delarna blir halvfärdiga. Blir det något resultat jag är stolt över så kommer det väl upp här någon gång i framtiden.  

Ta hand om er! 

 


081201 : Don't think twice it's allright

Jaha, så var det december, 23 dagar kvar till julafton och ungefär två veckor kvar till sista tentaveckan. Det har verkligen gått fort. Jag vaknade upp idag på morgonen med känslan av att det här skulle vara min dag. Det var det också, med den sinnesfrid jag fått efter att ha läst ut "Hångla mer!" tog jag ledigt från dagens övning och tänkte bara på mig (jag tänkte iofs liiiite på dig också). Jag stressade inte, gick ner till gymmet och simmade några längder, läste tidningen, lyssnade på musik och gjorde allt i min egen takt. Det var verkligen avkopplande.

När jag kände att jag hade haft tillräckligt med tid för mig själv sen på kvällskvisten, så kom Lotta över och åt mat och drack glögg. Nu sitter jag här och skriver och känner mig helt slut. Det har varit en aktiv men lugn dag, precis som jag vill ha det. Rummet är snart färdigmöblerat och det verkar bli ganska snyggt. Har köpt en elljusstake till fönstret med vilket är helt mot mina principer - fast det blev ganska mysigt, tillslut.

Bob Dylan - Don't think twice it's allright

Litteratur : Klas Hallberg - Hångla mer

Bokrecenssion


Att njuta och helt hänge sig åt livet är svårt, det blir lätt att man inte lever livet fullt ut på grund av rädslan för besvikelse. Vi går omkring och liksom småpussas och bjuder varandra på kakor och dricker te då vi egentligen borde släppa alla hämningar och bara hångla med varandra. Även om det kan bli svettigt, dregligt och till och med PINSAMT. Klas Hallbergs "Hångla mer!" är boken till alla er där ute som önskar att livet var lite mer vågat. Att vi ska hångla mer är inte direkt en uppmaning till att vi ska sticka ner tungan i halsen på alla människor vi ser - utan snarare en metafor för att vi ska hångla med själva livet och leva fullt ut.

Man får ofta för sig saker och invanda tankemönster sätter käppar i hjulet för det man egentligen vill. Boken tar på ett humoristiskt och provokativt sätt upp dessa problem. Budskapen kan kännas ganska triviala, men varför lever vi inte efter dem då? Klas Hallberg tar gång på gång upp vikten av att vara ärlig mot sig själv, att bryta dåliga mönster och att våga satsa högt och falla hårt. Boken ger inte svar på livets frågor men ger roliga insikter som kan leda till förändring.

Hångla mer!

RSS 2.0