<![CDATA[Matlagning : Var inte rädd för steken!]]> /2008/december/mat-var-inte-radd-for-steken.html /2008/december/mat-var-inte-radd-for-steken.html Det är många där ute som fruktar att tillaga stek, att det är något som är dyrt, svårt och tar tid. Det enda som faktiskt stämmer är att det tar lång tid men när man väl har lagt in den i ugnen kräver det i princip inget mer arbete. Utrustningen du behöver utöver själva råvarorna är en ugnsgryta i gjutgärn eller lera och en köttermometer. En sådan termometer finns på t.ex. Willys eller Åhlens och kostar ungefär 50 kr. Det är dessutom extrapris på högrev på willys just nu.

HÖGREV I UGN

Ingredienser:
ca 200 g högrev per person
Smör eller rapsolja
Herbes de Provence
Timjan
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 120 °C
2. Låt nätet som sitter runt köttet vara kvar 
3. Pensla in köttet i matfett och krydda med salt, peppar, timjan och herbes de provence och stek på båda sidor i hög värme tills köttet får lite färg. 2-3 minuter per sida bör räcka, använd gärna en järnstekpanna.
4. Lägg sedan steken i järngrytan och sätt i en köttermometer, se till att den hamnar i mitten av steken.
5. Ställ in grytan i ugnen och låt den stå tills temperaturen blir 67 °C det bör ta ca 3-4 timmar, men det varierar med storlek/vikt. 
6. Ta ut köttet och låt det vila 30 min i grytan med locket innan servering.

Jag tycker det är fint att skära det i så tunna skivor som möjligt och salta dem lite lätt, gärna med flingsalt. Köttets färg ska vara ljust rosa. Skär inte upp köttet för tidigt det kan då förlora värme och blir mindre saftigt.  Så lätt var det.
Bilder och mer info om tillbehör kommer snart!

]]>
Wed, 03 Dec 2008 18:08:05 +0100 /2008/december/mat-var-inte-radd-for-steken.html#comment

Matlagning : Var inte rädd för steken!

Det är många där ute som fruktar att tillaga stek, att det är något som är dyrt, svårt och tar tid. Det enda som faktiskt stämmer är att det tar lång tid men när man väl har lagt in den i ugnen kräver det i princip inget mer arbete. Utrustningen du behöver utöver själva råvarorna är en ugnsgryta i gjutgärn eller lera och en köttermometer. En sådan termometer finns på t.ex. Willys eller Åhlens och kostar ungefär 50 kr. Det är dessutom extrapris på högrev på willys just nu.

HÖGREV I UGN

Ingredienser:
ca 200 g högrev per person
Smör eller rapsolja
Herbes de Provence
Timjan
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 120 °C
2. Låt nätet som sitter runt köttet vara kvar 
3. Pensla in köttet i matfett och krydda med salt, peppar, timjan och herbes de provence och stek på båda sidor i hög värme tills köttet får lite färg. 2-3 minuter per sida bör räcka, använd gärna en järnstekpanna.
4. Lägg sedan steken i järngrytan och sätt i en köttermometer, se till att den hamnar i mitten av steken.
5. Ställ in grytan i ugnen och låt den stå tills temperaturen blir 67 °C det bör ta ca 3-4 timmar, men det varierar med storlek/vikt. 
6. Ta ut köttet och låt det vila 30 min i grytan med locket innan servering.

Jag tycker det är fint att skära det i så tunna skivor som möjligt och salta dem lite lätt, gärna med flingsalt. Köttets färg ska vara ljust rosa. Skär inte upp köttet för tidigt det kan då förlora värme och blir mindre saftigt.  Så lätt var det.
Bilder och mer info om tillbehör kommer snart!


Kommentarer
Postat av: Poppy

Kul med ny blogg Martin! Thumbs up.

2008-12-03 @ 19:10:04
Postat av: Linda

Är det en ny mat tina på g?! :)

2008-12-03 @ 22:30:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0